Wie is een institutionele belegger?

Een degelijk
en veilig
rendement
een degelijk en veilig rendement
Een degelijk
en veilig
rendement
Ga naar de inhoud

Wie is een institutionele belegger?

p2pfinance
Gepubliceerd door Neo Finance in Ethiek · maandag 17 jun 2024
De vraag van vandaag: hebben institutionele beleggers privileges in vergelijking met gewone beleggers?

Laten we hiermee beginnen: wat is een institutionele belegger? - Een institutionele belegger is een organisatie die geld investeert in verschillende financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties en leningen. Tot deze organisaties behoren banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en hedgefondsen die fondsen beheren die ze van andere partijen hebben ontvangen. Op het NEO Finance platform
investeren deze institutionele spelers grote bedragen in de leningen, waardoor ze voor de nodige liquiditeit zorgen en leningen sneller gevuld kunnen worden.
OMGAAN MET BELANGENVERSTRENGELINGEN

In 2021 heeft NEO Finance al een overeenkomst getekend met de eerste institutionele belegger, nordIX. Met de komst van zo'n grote investeerder op het platform werd het duidelijk dat er een effectief belangenconflictbeleid moest komen voor zowel institutionele als reguliere investeerdersactiviteiten.

Volgens de overeenkomst investeert nordIX door het verwerven van een portefeuille van leningen die NEO Finance op het platform opbouwt volgens vooraf met de institutionele investeerder overeengekomen criteria.

Dus, om de vraag te beantwoorden, de institutionele belegger heeft geen voorkeur op het NEO Finance platform wanneer hij investeert op de leningenmarkt. Het enige verschil tussen hem en een gewone investeerder is dat hij meer dan 500 euro kan investeren in één lening.

"NEO Finance kan als aanbieder van consumentenkrediet ook samen met andere geregistreerde investeerders investeren in leningen op het platform. Door te investeren in leningen wil het bedrijf de financieringssnelheid van leningen verhogen, waardoor het platform aantrekkelijk wordt voor zowel leners als investeerders.

In dit geval is het vermijden van belangenconflicten gebaseerd op de A+, A of B kredietrating van de consumentenkredietnemer, waarbij het bedrijf een consumentenkrediet van maximaal EUR 15.000 per keer kan verstrekken, tot een maximum van 80% van het oorspronkelijke bedrag van de consumentenkredietnemer;

NEO Finance heeft het recht af te zien van het voorgaande maximumbedrag aan consumptief krediet en consumptief krediet te verstrekken aan kredietnemers van alle kredietratings indien: er ten minste 24 uur zijn verstreken sinds de aanvraag voor consumptief krediet is ingediend bij de kredietmarkt en investeerders reeds ten minste 20% van het oorspronkelijke bedrag aan consumptief krediet hebben geïnvesteerd.
DYNAMIEK VAN INSTITUTIONELE BELEGGERS BIJ NEO FINANCE

De betrokkenheid van institutionele investeerders vergroot de operationele capaciteit van het NEO Finance platform aanzienlijk en bevordert een stabiel en efficiënt peer-to-peer kredietverleningsproces. Fondsen van institutionele investeerders versnellen het financieringsproces van de lening, wat resulteert in een snellere uitbetaling van het krediet aan de lener en een snellere “tewerkstelling” van het geld van de investeerder.


Terug naar de inhoud